reportage in Infosteel: Blikvanger aan Vooruit Gent

gepubliceerd in: Infosteel
auteur: Sofie De Vriese

Fietsenparking/zomerterras/tuintoren nieuwe blikvanger aan Vooruit Gent

Een fietsenparking met zomerterras en een tuintoren vormen samen een nieuw landmark in de Gentse Sint-Pietersnieuwstraat. Het stalen volume leunt aan tegen de zijgevel van Kunstencentrum Vooruit in Gent. Het is een unieke samenwerking tussen Vooruit, de universiteit en de stad Gent. Het is niet alleen een middel geworden om de tweewielers gestroomlijnder geparkeerd te krijgen. Het werd ook een semi-publieke ontmoetingsplaats, het brengt leven in de straat (maar geen lawaai) en het is een nieuwe groene long.

De parking is een betonnen sokkel over twee niveaus, waarvan één half ondergronds. Er is plaats voor 460 fietsen. Een vide tot op het onderste niveau brengt daglicht en visuele controle. De stalen draagstructuur erboven blijft zichtbaar. DIAL Architects ontwierp een gevelsysteem in Cortenstaal, gekozen omwille van zijn warme, natuurlijke uitstraling en rode kleur: het plooit zich als een scherm rond het terras. De terrasganger blijft voeling houden met de stad, dankzij goed gemikte gevelopeningen. Het samenspel van Cortenstaal, fijne houten latjes, glas en minerale wol zorgen voor een prima akoestiek in twee richtingen: zowel de geluiden van het stadsverkeer als het geroezemoes van het terras worden gedempt.

De zelfdragende gevel in Cortenstaal bestaat uit L-vormige draagarmen van 200 bij 10 mm waartussen geplooide cassettes zijn ingevoegd. Een voeg van amper 3 mm tussen de draagarm en de cassettes zorgt voor een rank uitzicht en verhindert de stagnatie van hemelwater. Dat is niet onbelangrijk: als er water blijft staan, gaat het roestproces verder. De gevel werd ruim op voorhand geprefabriceerd, zodat de platen tegen de montage hun verwachte roestbruine uitzicht hadden.

Het zomerterras van 360 m² zweeft boven de fietsenparking met een uitkraging van bijna 3,5 meter. Het terras werkt autonoom dankzij een buitenbar maar biedt ook een rechtstreekse toegang tot het café van de Vooruit. Daarvoor werd een gevelopening van 6 bij 6 meter gemaakt. Ter vervanging van het metselwerk kwam een opengewerkte en zichtbare rasterligger in fijne zwartgelakte stalen profielen IPE 140. De ruitvorm is een referentie naar motieven in de architectuur en het interieur van De Vooruit. Het bijzondere aan deze constructie is dat ze over de volledige oppervlakte draagt. Een tribunetrap verbindt het gelijkvloerse café met het terras op de verdieping.

De verticale tuin rond de bestaande evacuatietrap is als een “etagère” opgevat: pot- en klimplanten op drie stevige terrassen van zwart geschilderd staal – alsof het metalen rekken waren. De terrassen hangen op aan een diagonale trekker. De structuur bestaat uit gegalvaniseerde profielen. De horizontale profielen werden afgewerkt met een duplex verfsysteem.

De tuin staat symbool voor de duurzaamheid van het hele project: natuurlijke, onderhoudsarme materialen, daglicht krijg maximale kansen, LED- en TL-licht werkt via sensoren en daglichtsturing, hemelwater wordt gerecupereerd. Sinds de opening in de zomer van 2013 is het een nieuwe gesmaakte pleisterplaats en een opmerkelijke bijdrage aan de bebouwde omgeving.

opdrachtgever: Kunstencentrum Vooruit, Gent
ontwerp: DIAL Architects, www.dial-architects.be