reportage in Decors: Vintage Nouveauxx

verschenen in: Decors
auteur: Sofie De Vriese
foto’s: Luc Roymans

Vintage Nouveauxx

Bob en Cortney Novogratz – samen zijn ze Sixx Design – bouwden een gezinswoning in beton, staal en glas in de super-hippe New Yorkse buurt West Village. Ze wonen letterlijk aan de rand van de stad aan de oever van de Hudson rivier. Hun handelsmerk: Vintage Nouveauxx!

Dat een drukke highway hen van het water scheidt, kan hen niet echt deren, want het uitzicht over het River Hudson Park en de Hudson zelf is fenomenaal. Elk raam dat op straat uitgeeft en het immense dakterras bieden een panorama op New York om vingers en duimen van af te likken. Ze kochten het perceel enkele jaren geleden voor een slordige

4,3 miljoen dollar. Er stond een vervallen gebouw met twee bouwlagen met daarin een schimmige BMW motorshop. Voordien was het zelfs een SM-club. Ze sloopten het krot en bouwden er een eengezinswoning met zes bouwlagen voor hen en hun kroostrijk gezin van zeven. Met beton, staal en glas werd de hele constructie gerealiseerd. De verdiepingen lijken per twee als zigzaggende volumes boven elkaar geplaatst, telkens met een schuine uitkraging. Boven op het platte dak is er een immens terras, als een royale aanvulling op de al vrij riante patio achteraan het huis ter hoogte van de woonkamer. De voorgevel is in het wit, gecombineerd met een blauwe houtprint op de garage en deur en tussen de verschillende ramen op de verdiepingen. Het is een kunstwerk van de Britse Richard Woods, die ook meubels en andere objecten met gekleurde houtprint op aluminium bekleedt. Van diezelfde Richard Woods hangen in de hal trouwens twee schilderijen, het ene nog kleurrijker dan het andere.

Scorebord

Achter de garage bevindt zich een heus basketbalterrein. Om een convenabele hoogte te bekomen werd de grond daar wat uitgediept, zodat de ruimte over zowat anderhalve verdieping loopt. Het scorebord stamt uit de jaren vijftig van de vorige eeuw, een vondst op eBay, en werkt nog steeds. Via een uitschuifbaar projectiescherm verandert de sporthal in een handomdraai in een home theatre.

Op de verdiepingen bevinden zich respectievelijk een grote woonkeuken annex eethoek en een woonkamer met toegang tot de tuin (1), de ouderslaapkamer met ensuite badkamer (2) en vier kinderkamers elk met een eigen badcel (derde en vierde verdieping) en daarboven een dakterras met royale afmetingen (5). De betonmuren werden in het wit geverfd. Even hadden ze eraan gedacht om die met Venetiaans pleisterwerk te bezetten, zoals ze al eerder hadden gedaan, maar het beschikbare budget noopte hen tot een eenvoudiger afwerking. In de hal ligt een zwart en witte Bisazza tegelvloer die van bovenaf doet denken aan het maaswerk van rieten stoelen, genre Thonet. De vloeren van de verdiepingen en de trap zijn afgewerkt met zebrano, een houtsoort met een expliciete nerfstructuur. Zowel de keuken als de badkamertoestellen zijn van Boffi, maar telkens wordt de strakke, glanzende vormgeving aangevuld met weelderige en kleurrijke accessoires. De woonkamer is met de patio verbonden door middel van een standaard garagepoort met glazen panelen. Die strooien niet alleen een overvloed aan daglicht in huis, maar in open toestand verdwijnt de grens tussen interieur en exterieur helemaal.

Vlooienmarkt

De architectuur straalt een zekere neutraliteit en rust uit. En dat moet ook, vindt het koppel, om de soms frivole meubelen, objecten en accessoires in dit huis tot hun recht te laten komen. Ze vallen niet op in aantal, maar wel in variatie in stijl, kleur, textuur en materiaal. De plaats van elk detail is – hoewel op het eerste gezicht vrij intuïtief – doordacht. Met zeven kinderen tussen dertien en één jaar oud is het wellicht niet evident, maar rommel en overdaad worden in dit huis geschuwd en gehaat. Niet alleen blijft de vormgeving daardoor overeind, maar Bob en Cortney gunnen hun kinderen ook de nodige vrije ruimte, om te spelen, te studeren… zich gewoon kind te kunnen voelen.

In het verzamelen, monteren en assembleren halen de Novogratzen hun hart op. Bij de renovatie van hun eerste eigen woning in downtown Manhattan, zo’n vijftien jaar geleden, ontdekten ze hun talent voor het renoveren, inrichten en decoreren. Niet dat hun interesse in architectuur en design nieuw was, integendeel. Van het ogenblik dat ze elkaar leerden kennen begonnen ze hun indrukwekkende kunstcollectie aan te leggen en trokken ze wereldwijd van de ene vlooienmarkt naar de andere. Vooral in Frankrijk vonden ze gegeerde decoraties en vooral lichtarmaturen, vaak voor een habbekrats. Vele objecten konden ze al eens in een eigen huis kwijt, andere stukken bleven jarenlang opgeslagen tot ze een “thuis” vonden. Dat maakt dat elk van hun eigen interieurs er toch weer helemaal anders uit ziet. Kunst, tweedehands, vintage en snuisterijen wisselen ze vakkundig af met hoogwaardig design. Het is net deze mix van “high and low” – zoals ze het zelf noemen – die hun interieur zo persoonlijk maakt.

Zaha Hadid

Hun huis aan de Hudson rivier is net zoals al hun vorige woningen – ze zijn in de loop van de voorbije vijftien jaar minstens zes keer verhuisd – een perfect staaltje van hun modern eclecticisme. Ze noemden hun aanpak “Vintage Nouveauxx”, een wonderbaarlijke en gedurfde manier van combineren: duur en goedkoop, modern en antiek, design en vintage, wit en felle kleuren, sérieux en humor…

Zo staat er onder meer een royaal meubelstuk ontworpen door Zaha Hadid, dat in een zeer beperkte oplage (10!) werd gemaakt, samen met een antiek Indonesisch bed. Aan het glimmende badkamerdesign worden kitcherige engelenbeeldjes en kruisbeeldjes toegevoegd. Boven de hightech keuken hangt een weelderige antiek kroonluchter… Ikea meubeltjes in de kinderkamers worden opgesmukt met vintage patchwork kussens en dekens en met kunst, dat veilig wegzit achter plexiglas. Hun motto: kindvriendelijke kamers die zich toch onderscheiden door de vormgeving en aankleding.

De bewoners hebben namelijk een zwak voor kunst, die ze al vijftien jaar lang verzamelen. Vooral jonge en opkomende kunstenaars dragen hun bewondering weg. Betaalbare kunst, zeggen ze – een relatieve term – maar ze hebben ze er wel een handje van weg om ook “gewone” objecten tot kunst te verheffen. Kindertekeningen bijvoorbeeld werden gedigitaliseerd en tot één kunstwerk geassembleerd door een vriendin decorateur. Schilderijen van de Britse Richard Woods, een fotografische werk van de Braziliaanse Vik Muniz (een zelfportret van 2003 in de kinderkamer van de jongste spruit) worden afgewisseld door een lichtboxinstallatie van de New Yorkse Heidi Cody en foto’s van de Nederlandse fotograaf Erwin Olaf en van Diane Arbus. Linda Mason schilderde portretten van de meisjes Novogratz, zelfs Barack Obama (door Martin Schoeller) en de Britse Queen (een kunstwerk gemaakt van parels) vereeuwigd door kunstenares Ann Carrington zijn in dit huis vertegenwoordigd. Maar bovenal is dit een leefbaar geheel. “Het is een thuis, geen museum”, is het credo van de ouders van een kroostrijk gezin!

Bob en Cortney Novogratz, samen Sixx Design

In 1996 kochten Robert en Cortney Novogratz voor 450 000 dollar hun eerste eigendom, een vervallen gebouw in downtown Manhattan. Hij was toen nog beursmakelaar, zij was actrice. Ze renoveerden het, ontdekten er een nieuwe passie voor inrichten en decoreren, woonden er een tijdje en verkochten het pand met flinke winst. Zo ging de bal aan het rollen, ondertussen kochten ze elf panden, hoe meer krot hoe liever en ze woonden er in vijf. Zo’n vijf jaar geleden richtten ze hun bedrijfje Sixx Design op, genoemd naar hun – toen – zes kinderen. Ondertussen is nummer zeven er bij gekomen, maar er zijn geen plannen om Sixx Design te veranderen in Sev(v)en. En wie zegt dat ze bij zeven stoppen?

Hun onwaarschijnlijk succesverhaal bezorgde hen een stevige voet aan de grond bij de New Yorkse jetset en ze veroverden zelf ook die status. Bob en Cortney hebben het door hun realisaties en door hun innemende persoonlijkheid geschopt tot bekende New Yorkers. Er loopt zelfs een reality docusoap over hen op een lokale televisiezender die hen volgt in hun werk en in hun kleurrijke en chaotische dagelijkse leven. Ze wonen afwisselend in New York City en in hun buitenhuis in Massachussetts en in een vakantiewoning in Brazilië. Zich definitief of op één plek settelen, zit er voorlopig nog niet in. “We zijn een gezin in beweging,” zeggen ze, en het hoeft dan ook niet te verwonderen dat ze al uitkijken naar een nieuw optrekje. Het huis aan de Hudson is te koop voor 25 miljoen dollar…

ontwerp: Sixx Design